EN

Fatamorgana

Marko Kostić, Milan Milosavljević

Dokumentarni film | digital | 16:9 | kolor | 2011 |  

Produkcija: Akademski Filmski Centar
„Fatamorgana Josipa Novaka i pauci“ je srednjemetražni dokumentarac, film o filmu Josipa Novaka iz 1928 „Rudareva sreća“. U pitanju je kapitalistički propagadni film, sniman sa ciljem da pokrene rudarsku industriju jugoistične Srbije, konkretnije - rudnik uglja Jerma u pirotskom okrugu. To film čini suprotnim od poznate istorije domaće predratne kinematografije za koju učimo da je proizašla iz atmosfere amaterskog entuzijazma. Film je inspirisan legendom „Blago cara Radovana“, kritikujući praznoverja nacionalnih mitova, sugerišući da je u industrijalizaciji i modernizaciji jedino pravo nacionalno blago. „Rudareva sreća“, iz današnje vizure, utopijski je film o Srbiji (Jugoslaviji) kao buržoaskoj (industrijskoj) zemlji. Zanimljivo je da je rudnik Jerma posle drugog svetskog rata bio zatvoren, pa ponovo otvoren početkom šezdesetih, baš kada je i pronađena kopija ovog filma. Rudnik je kasnije ponovo zatvoren, a o filmu se nije govorilo sve dok njegova kopija nije obnovljena početkom devedesetih. Sva ova događanja su usmerila našu radoznalost prema istoriji filma i rudnika u ovom kraju. Iz istog razloga, ekipa AFC i Vorki Tima, krenula je putevima „Rudareve sreće“ da istraži ovu filmsku misteriju.   Film je prikazan na Međunarodnom festivalu Beldocs (2011) i Međunarodnom festivalu etnološkog filma u Beogradu (2011). Osvojio je nagradu za istraživačko-novinarski rad na festivalu Zlatna buklija u Velikoj Plani (2013). Film je takođe imao svoje zvanične projekcije u Novom Sadu, Rumi i Novom Beogradu.

Credits

Akademski Filmski Centar

Akademski kino klub (AKK) osnovali su studenti Beogradskog univerziteta 1958. godine. Od 1976. deluje kao Akademski filmski centar (AFC) u Domu kulture Studentski grad u Beogradu. Jedan od nekoliko najznačajnijih kino klubova u nekadašnjoj Jugoslaviji kroz filmove autora i rad na širenju filmske kulture ostavio je dubok trag u istraživačkom i eksperimentalnom filmu Jugoslavije i Srbije. Pored produkcije nezavisnih i alternativnih filmova, Centar organizuje radionicu filmske režije i različite seminare iz oblasti filma. U okviru Alternativnog bioskopa prikazuje veliki broj alternativnih, eksperimentalnih i avangardnih filmova, autorskih projekcija i retrospektiva. Organizuje Festival novog filma i videa Alternative film/video (od 1982.) i Evropski festival animiranog filma Balkanima (od 2004.). U Arhivu alternativnog filma Centar čuva i distribuira filmove značajne za istoriju eksperimentalnog filma u Srbiji. Danas jedini aktivni kino klub u Srbiji, AFC predstavlja nezaobilazno mesto na mapi svetske alternativne filmske produkcije i instituciju koja mladim ali i afirmisanim autorima pruža bezrezervnu podršku u realizaciji i distribuciji alternativnih (eksperimentalnih, avangardnih, ličnih, dokumentarnih …) filmova.

Alternative film arhiv

Alternative film arhiv osnovan 1982. godine predstavlja idejnu sintezu rada Akademskog filmskog centra Doma kulture “studentski grad” sagledanog kroz intenzivno negovanje filmskog stvaralaštva i aktivnosti na planu kritičke revalorizacije i teorijskog definisanja alternativne filmske produkcije. U Arhivu alternativnog filma čuvaju se filmovi koje su autori realizovali u AKK/AFC-u od njegovog osnivanja 1958. godine do danas. Veliki i značajan deo fonda predstavljaju i filmovi koje su autori iz Beograda, Srbije i Jugoslavije pohranili u Arhivu. Prateća građa: publikacije, fotografije, dokumentarni filmski, video i fono zapisi kao i tehnika za reprodukciju starih filmskih i video formata, upotpunjuju sliku kulturnog miljea i vremena u kome su ovi filmovi nastajali. Umetnički i proizvodno alternativan u odnosu na vladajući kod profesinalne kinematografije, alternativni film je uvek bio na margini pažnje. Delimično digitalizovan filmski fond i mogućnost uvida samo u okviru Arhiva ili posebnih projekcija nisu pogodovali njegovoj prezentaciji i vrednovanju. Zato su dalja digitalizacija i dostupnost ovog filmskog fonda putem interneta jedan je od ključnih preduslova za istraživanje eksperimentalnog i avangardnog filma u Srbiji i njegovu prezentaciju u svetu. Digitalne kopije filmova i dokumenti pohranjeni u Alternative film arhivu dostupni su u Biblioteci Doma kulture "Sudentski grad" u radno vreme Biblioteke ili u Alternative film arhivu Akademskog filmskog centra.

 

footer_logo

CA_1

 

 

Miodrag Milošević, urednik Arhiva; Milan Milosavljevic, arhivist; Marija Kovačina, arhivist; Bojana Katalina, direktor